Linode deneyimlerim

Standard

Uzun süredir kullandığım shared hosting’den kurtulsam da kendi sunucum olsa, aklıma esen şeyleri denesem, sunucu yönetimi ile haşır neşir olsam diyordum. Bu arayışım sırasında Linode’u (Linux Node) keşfettim.

Linode VPS hizmeti veren bir site. Sanallaştırma için XEN kullanıyorlar ve bu sayede her kullanıcı kendi swap alanını oluşturabiliyor. Tek tıklamayla istediğiniz dağıtımı (15-20 tane seçenek var) minimal özellikleriyle kurabiliyorsunuz. Ondan sonra ssh ile root erişimi sağlayabiliyor, canınızın istediği herşeyi yapabiliyorsunuz. Yapabilecekleriniz konusunda pratik olarak pek bir sınırlama yok. Web sunucusu, e-posta sunucusu, dns sunucusu hatta irc sunucusu bile kurabilirsiniz. Sunucunuz ile ne yapacağınız konusunda tamamen özgürsünüz.

Linode ile ilgili müşteri yorumlarını araştırırken dikkatimi en çok çeken şey bir tane bile olumsuz yorumun olmayışıydı. Bu da muhtemelen son derece hızlı, kaliteli ve ilgili müşteri hizmetlerinden kaynaklanıyor. Benim şu ana kadar açtığım “support ticket”lara aldığım ortalama tepki süresi 15 dakika!

Sitenin kurucuları kullandıkları yazılımları da tamamen kendileri kodlamışlar. Linode Platform Manager ve Linode DNS Manager ile sistem kurma, harddisk ve swap oluşturma gibi birçok işi kolaylıkla yapabilirsiniz. İş modelleri de oldukça şeffaf. Mesela sizin linode’unuzun bulunduğu sunucunun yük durumunu bile açıkça görebiliyorsunuz. Ayrıca üye olurken sizin linode’unuzun hangi veri bankasında (data center) olacağına bile siz karar verebiliyorsunuz.

İşte Linode Platform Manager’dan bir ekran görüntüsü:

Linode Platform Manager

Linode Platform Manager

Linode’un sağladığı bir diğer olanak da sizinle aynı sunucuda bulunan insanlara onlara ayrılmış kaynakları kullanmadıkları zaman siz o kaynakları da kullanabiliyorsunuz.

Tüm veri bankaları Amerika’da olmalarına ve ben en küçük paketi kullanıyor olmama rağmen bağlantı hızları mükemmel. Son yaptığım testlerde 10MB/s (MegaByte, bit değil!) gibi hızlara ulaşabildim.

Kısaca makul fiyatlarla (en küçük paket $19.95), tamamen sizin kontrolünüzde olan bir sunucu istiyorsanız Linode tam size göre!

Not: Eğer üye olmayı düşünüyorsanız buradan üye olursanız sevinirim. 90 gün üye kalırsanız bana 20 dolar kredi veriyorlar 🙂

17 thoughts on “Linode deneyimlerim

  1. Ozan Akçora

    Üye oldum ve ben de $19.95 lik paketi aldım. Siparişimin 5. dakikasında Ubuntu kurulu VPS’im hazırdı 🙂 Sonrasında server’ı her şeyiyle hazır hale getirmem 10 dakikamı aldı.

    Gerçekten çok iyi ! Paylaşım için teşekkürler.

    ( 3 Ay sonra $ 20 kredin olacak 🙂 )

    İyi çalışmalar.

  2. Can

    Merhaba,

    Linode’a üye olmana çok sevindim. Görüp görebileceğin en iyi hosting ortamına adım atmış bulunmaktasın.

    Yardım gerekirse çok aktif bir forum ve IRC kanalı var. Ayrıca takıldığın bir yer olursa ben de memnuniyetle yardım ederim.

    Ayrıca referans kodumu kullandığın için de teşekkürler 🙂

    Hoş geldin 😀

  3. Can

    Bu arada belirtmeyi unuttum, Avrupa’ya en iyi bağlantı hızı Newark, NJ veri bankasından oluyor. Eğer farklı bir yer seçtiysen kolayca taşıyabiliyorsun 🙂

  4. 777

    Can merhaba, önceleri kullandığım Sadecehosting vps sunucusundan sonra Linode ilaç gibi geldi. Uzun zamandır flörtleşiyorduk Linode ile ama tüm verimi taşıyacak halim de yoktu. Ukala müşteri hizmetleri ve fiyat/performans açısından hayli pahalı olan vps’lerini iptal ettirdim ve Linode’a geçtim bir süre önce. Projelerim sadece Türk kullanıcılarına hizmet vermediğinden benim için Türkiye’de olmuş Uganda’da olmuş önemi yok. Dediğin gibi Newark, NJ lokasyonu bize en yakın lokasyon.

    Gönlüm isterdi ödediğimiz para ülkemizde kalsın fakat işi bu derece ticarete dökmüş, ticaretin ahlaksızlığına kendi kaptırmış büyük firmalar buna engel teşkil ediyor. “Profesyonellik” başka profesyonellik başka. Bu yüzden benim senin blog’unu takip edenlere tavsiyem. Bu aç köpeklere daha fazla yem vermemeleridir.

    Sana da öğrenim hayatında başarılar dilerim.

  5. Can hala memnun musun? Ben bir iki ay içinde kiralamayı düşünüyorum arkadaşlara da soruyorum ihtiyaçları var mı diye ona göre büyük bir şey kiralama ihtimalim var. Bir kaç sorum olacak ilk kez sunucu kiralayacağım için bilmiyorum pek 🙂 Bunda şimdi kendi hesabımızda birden fazla site barındırabiliyoruz orası tmm peki diyelim farklı kullanıcı hesapları oluşturup kendi linodu’umuz altından hizmete sunabiliyor muyuz? Yapmak istediğim sunucuyu bölümlere ayırıp arkadaşlara özel alanlar ayırmak. Mümkün böyle şeyler? Reseller deniyor galiba bu tarz satışlara?

  6. Can

    Selam Ceyhun,

    Evet hala çok memnunum Linode’dan. Sorduğun sorunun cevabı ise biraz karışık. Teknik olarak Linode arayüzü üzerinden bu dediğini yapmak mümkün değil. Eğer istersen linode’un için birden fazla kullanıcı oluşturabiliyorsun ama bu kullanıcılar sadece o linode üzerinde farklı yetkilere sahip oluyorlar. Mesela birisinin reboot yetkisi, birisinin faturayı ödeme yetkisi v.s oluyor.

    “Reseller” gibi birşey yapmak ise senin elinde. Sonuçta sana verilen linode ile ilgili herşey tamamen senin kontrolünde. Mesela insanlara php+mysql hosting satmak istiyorsun. Sunucuyu iki partition halinde kurarsın, birinde sistem diğerinde kullanıcıların dosyaları olur. Kullanıcılarına birer ftp hesabı verirsin ve bandwith limiter yazılımlarıyla aylık trafiklerini de sınırlayabilirsin. Munin kullanarak da istatistik toplayabilirsin. Bunlar sadece şu an aklıma gelen birkaç şey.

    Yani kısaca, evet, reseller yapabilirsin, ama arayüz üzerinden değil, senin sunucuya yapacağın ayarlar ve düzenlemeler ile mümkün. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

  7. Can

    Bilgi yollamıyorlar ama profilimde “pending” olarak gözüküyor. Teşekkürler kodu kullandığın için 🙂

  8. Şimdi denemek için bir aylık aldım ama hoşuma gitti sistemleri sanırım bir kaç yıl buradayım inşallah bir sorun çıkmaz ise 😀 Ben teşekkür ederim ne demek sayende bu firmayla tanışmış olduk.

  9. Merhabalar
    Ben de sizin kodunuzu kullandım. Madem böyle bir kazanç size getiriyor üyeliğim boşa gitsin istemedim.
    Başarılar

  10. Can Celasun

    @baris: Bu yazıya hala gelenler olması sevindirici. Kodumu kullandığınız için de ayrıca teşekkürler 🙂

  11. mustafa

    can bey linode benimde aklımda olan bir vps satıcısı fakat digitalocean da aynı fiyata iki katı özellikler veriyor. bu durum kafamı çok karıştırıyor.

    1 core 1 gb ram linode 20$
    2 core 2 gb ram digitalocean 20$

    daha sonradan performans sıkıntısı çekmemek adına digitalocean daha mantıklı görünüyor ama acaba işin arkasında başka şeyler mi var.
    bilginiz varsa paylaşabilir misiniz?

  12. Can Celasun

    Mustafa Bey merhaba,

    Ben Linode kullanmaya başladığımda Digital Ocean yoktu. Sizin yorumunuzu görünce biraz araştırma yaptım ve şu anda Digital Ocean daha iyi bir tercih gibi görünüyor. Bunun dört nedeni var:

    – Saatlik ücretlendirme
    – Tüm paketlerde SSD
    – Amsterdam datacenter
    – Daha iyi fiyat/performans oranı

    Son karar sizin ama bu yarışta Digital Ocean önde gözüküyor 🙂

  13. Berk

    linode ile digital ocean arasında kaldım suan fiyat olarak ikiside aynı aylık 10 $ olan paketi kullanmayı dusunuyorum ama hangisini tercih etmeliyim sizce? Birde hosting konuları hakkında fazla bir tecrubem yok sizce zorlanırmıyım? Teşekkürler

  14. Can Celasun

    Başlangıç için Digital Ocean’ın $5 paketini öneririm. Ancak hosting konusunuda tecrübem yok diyorsanız bence ikisini de kullanmayın ve shared hosting kullanarak başlayın. Linode/DO ve benzeri VPS servisleri için belli bir Linux bilgisi gerekiyor ve ilk aşamada zor gelebilir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *